Nieuws Actueel

Adriaan Visser leidt Dusseldorp Groep door de storm

Van onze redactie 24 april 2015

Dusseldorp Groep Adriaan Visser Theo Kock

Dusseldorp is een begrip in de Achterhoek en op de Veluwe. Sinds het familiebedrijf tien jaar geleden Egberink in Borne en de milieuzorgtak van Nijhoff in Nijverdal over nam, opereert het ook in Twente. De Dusseldorp Groep was synoniem aan gestage groei en stabiliteit. Als inzamelaar, transporteur en recyclaar van (bedrijfs)afval, sloopbedrijf, bouwer van infrastructurele werken en onderhoudsspecialist van drukrioleringen, behoort de Dusseldorp Groep in zijn soort tot ’s lands grootste particuliere ondernemingen.

Dusseldorp kocht met Jager Groep een kat in de zak

Dusseldorp stond jarenlang voor stabiele omzetgroei en dito winsten. Tot in 2008 de crisis toeslaat. De Dusseldorp Groep heeft dan net voor een substantieel bedrag de Jager Groep in het Groningse Midwolde aangekocht, een onderneming met dan nog 150 werknemers die vooral gespecialiseerd is in bouwafval en sloop. Maar de aankoop van het Groninger bedrijf, dat ook actief is in Friesland, blijkt later min of meer een kat in de zak. Al snel belandt de verworven dochter in de rode cijfers. „En die verliezen drukten op de hele groep”, zegt Adriaan Visser.

Onder verscherpt toerzicht van de banken

Visser staat vanaf oktober vorig jaar aan het roer bij de Dusseldorp Groep. Visser verdiende zijn sporen in ‘het afval’ als ceo van Sita in Nederland, België en Duitsland. Hij vervangt tijdelijk algemeen directeur Frank Dusseldorp, die geveld werd door een hernia. Visser: „Niet zo lang nadat ik hier in oktober was begonnen, hebben de banken het toezicht verscherpt. Belangrijkste oorzaken daarvan waren de slechte resultaten bij onze activiteiten in Groningen en de slechte markt voor infra en afvalinzameling. Ik ben toen een herstructureringsplan gaan schrijven waarvan al snel duidelijk was dat het nog zeker een half jaar zou duren voordat we het helemaal konden doorvoeren. Ik heb Frank, de andere aandeelhouders en de RvC voorgesteld het hele plan ook uit te voeren en daarmee zijn ze akkoord gegaan.”

Dusseldorp Groep is in de kern gezond

Visser benadrukt dat de Dusseldorp Groep ‘in de kern een gezond bedrijf is.’ „De boekjaren 2013 en 2014 waren verliesgevend, daarom moet er wat gebeuren. Maar de basis is stevig. Van de 65 arbeidsplaatsen die er gaan verdwijnen, is er naar schatting in 25 gevallen sprake van gedwongen ontslag. Er zijn in de laatste maanden al medewerkers uit zichzelf vertrokken en contracten zijn niet verlengd.”

Nu gaat Visser kijken hoe het verder moet met de activiteiten de Groningen, de vroegere Jager Groep. „Daar moeten we ook een slag maken, maar daar ga ik niet op vooruit lopen. Ik laat een fitte Dusseldorp Groep achter, anders heb ik mijn job niet goed gedaan.”

Het volledige artikel over Dusseldorp Groep is te lezen in de papieren versie van deOndernemer.

Foto: Adriaan Visser, gedelegeerd commissaris van de Dusseldorp Groep. (Theo Kock)