Nieuws Actueel

Advies: Maximumsnelheid voor fietspaden

Van onze redactie 6 januari 2015

Tweewielers die harder dan 20 of 25 kilometer per uur rijden, moeten kiezen om óf gas terug te nemen, óf naar de gewone rijbaan te verkassen. Dat adviseren het Fietsberaad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het ministerie van Infrastructuur.

45 km/u De invoering van een maximumsnelheid staat in een advies over de komst van de speed pedelec, een elektrisch ondersteunde fiets die tot 45 kilometer per uur kan rijden. Het Fietsberaad is een kenniscentrum van de gezamenlijke overheden en is verbonden aan het CROW, een van de belangrijkste adviesorganen voor verkeer en infrastructuur.

Volgens programmamanager Otto van Boggelen is invoering van een maximum van 20 of 30 kilometer per uur op fietspaden in de bebouwde kom niet vreemd. "Vergelijk het met een 30-kilometerzone voor auto's. Een Porsche kan veel harder, maar mag dat daar ook niet."

Bestuderen Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur laat weten dat de adviezen momenteel nog intern worden bestudeerd. Voor het voorjaar moet er een standpunt van de minister zijn over de speed pedelec en het gebruik van het fietspad.