Nieuws Actueel

Advocatenruzie beheerst zaak tegen Hamza B.

Van onze redactie 25 november 2014

Hamza B. (27) had al een advocaat, maar maandag heeft hij er een tweede advocaat bij genomen. De beide raadslieden eisten op hoge toon en met veel misbaar uitstel van de zaak, zodat de tweede advocaat gelegenheid zou krijgen zich het dossier eigen te maken.

B. heeft tijdens de zitting niets gezegd. Hij stond zwijgend voor het beklaagdenhekje, omringd door politiemensen.

Verzet De Nederlandse Marokkaan Hamza B. wordt ervan verdacht dat hij een van de daders is geweest van de liquidatie van Youssef Lkhorf (28) en Said el Yazidi (21), op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. B. werd in juni 2013 opgepakt in Tanger en wordt daar berecht.

Het verzoek van zijn raadslieden stuitte op fel verzet van de advocaten van de nabestaanden van de beide slachtoffers en van de motoragenten die na de liquidatie werden beschoten. Zij willen dat het proces zo snel mogelijk wordt afgehandeld en hadden hier dinsdag ook op gerekend. Het is zeer de vraag of dit op 9 december wel gaat gebeuren. De zitting dinsdag was de vierde in de zaak tegen B.

Vertragingstactiek Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is het toevoegen van nog een advocaat aan de verdediging van B. en het verzoek om uitstel slechts een vertragingstactiek. Onduidelijk is wat die vertraging zou kunnen opleveren. B. hangt mogelijk de doodstraf boven het hoofd, die zal worden omgezet naar een levenslange gevangenisstraf.

Behalve de onverwachte inzet van een tweede advocaat zag de Marokkaanse rechtbank nog andere redenen de zaak aan te houden: B. had dinsdag geen tolk (hoewel hij volgens ingewijden Marokkaans-Arabisch beheerst) en er moeten nog stukken aan het dossier worden toegevoegd, waaronder het strafblad van B. Volgens het Nederlandse OM heeft dat van meet af aan in het dossier gezeten.