Nieuws Actueel

Advocatuur vreest Amerikaanse toestanden

Rik Nizet 2 maart 2015

Advocatuur 335

Nederlandse partners van de grote Britse advocatenkantoren maken zich zorgen over de komst van Amerikaanse grootverdieners. Zij vrezen dat het hun geld gaat kosten en dat de collegiale cultuur van hun kantoor wordt aangetast.

Dat blijkt volgens het FD uit gesprekken met partners van de zogenoemde 'Magic Circle'-kantoren: Allen & Overy, Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters en Clifford Chance.

BeloningssysteemDeze Britse kantoren hebben allemaal een grote vestiging in Amsterdam die concurreert met prominente Nederlandse kantoren zoals De Brauw Blackstone Westbroek en NautaDutilh. De partners van de Britse advocatenkantoren discussiëren onderling al enige tijd over hun beloningssysteem.

Vooral hun ambities op de Amerikaanse markt zwengelen de discussie aan. Om Amerikaanse topadvocaten aan te trekken moeten zij in sommige gevallen meer betalen dan de 1,5 miljoen à 2 miljoen euro per jaar, het maximum bij de Britse kantoren. Vandaar dat er onder andere wordt nagedacht over de invoering van bonussen ten koste van de gezamenlijke winstpool.