Nieuws Actueel

Aegon belegt in clustermunitie

Lotte Grimberg 27 november 2014

Verzekeraar Aegon belegt via Amerikaanse dochterbedrijven nog altijd miljoenen in producenten van verboden clustermunitie. Andere institutionele beleggers in Nederland gedragen zich op dat terrein naar verhouding wel netjes. Dat schrijft PAX (voorheen IKV Pax Christi) donderdag in een rapport.

VredesorganisatieDe vredesorganisatie brengt jaarlijks in kaart hoeveel geld banken, verzekeraars en pensioenfondsen wereldwijd belegd hebben in fabrikanten van clustermunitie. In de periode 2011-2014 ging het om een bedrag van 27 miljard dollar (ruim 21 miljard euro). Dat is 3 miljard dollar meer dan in de periode 2010-2013.

AcceptabelPAX erkent dat Aegon met zijn beleggingen ter waarde van 3,2 miljoen dollar binnen de regels blijft. "Dat betekent natuurlijk niet dat ze acceptabel zijn. Het wordt tijd dat Aegon hieraan een eind maakt'', aldus de organisatie. Ruim negen op de tien mensen geregistreerde slachtoffers van clustermunitie zijn burgers. In vier op de tien gevallen gaat het om kinderen, aldus PAX.

Risico'sVolgens een woordvoerder van Aegon is de investering waar PAX op doelt er een ,,waar ten onrechte de naam Aegon aan kleeft''. De beleggingen zijn ooit gedaan om de risico's af te dekken op verzekeringen die het Amerikaanse levensverzekeringsbedrijf van Aegon inmiddels heeft overgedragen aan branchegenoot Wachovia. "Wij hebben daar geen invloed meer op'', aldus de zegsman.

ClustermunitieHet beleid van Aegon is volgens de woordvoerder om direct noch indirect te beleggen in clustermunitie. "Daar houden wij ons aan'', zei hij.