Nieuws Actueel

Aegon onderuit op Damrak

Van onze redactie 13 november 2014

,,We herstellen weer wat. De Amsterdamse beurs blijft daarbij wat achter bij de rest van Europa door een fors koersverlies voor Aegon. Ook een stevige koersdaling van zwaargewicht Shell, dat last heeft van de aanhoudende daling van de olieprijs, drukt op de AEX", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 413,37 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 615,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1 procent bij.

Koploper

Philips was met een plus van 1,9 procent koploper in de AEX. Verschillende investeringsmaatschappijen zouden biedingen hebben gedaan op de verlichtingsdivisie van Philips. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore won 1 procent na handhaving van de omzetdoelstelling. Woensdag steeg het aandeel al 17,5 procent na opluchting over een schikking van een omkopingszaak.

Grootste dalers in de AEX waren Aegon en Shell met verliezen van 6,2 en 1,5 procent. Supermarktconcern Ahold daalde 0,8 procent na gemengde kwartaalcijfers. Op de lokale markt zakte toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec ruim 6 procent na een omzetwaarschuwing.

RWE

RWE verloor in Frankfurt ruim 2 procent. Het Duitse energieconcern zag de winst kelderen door dalende energieprijzen. In Brussel won de Belgische bank KBC 6,5 procent na een winstverdubbeling in het derde kwartaal.

In Londen werden de halfjaarcijfers van bierbrouwer SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, beloond met een koerswinst van 1,6 procent. Ook verliep de eerste handelsdag van Virgin Money (plus 1,9 procent), het bankonderdeel van het Virgin-imperium van miljardair Richard Branson, voorspoedig.

De euro was 1,2475 dollar waard, tegen 1,2462 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 76,85 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 79,63 dollar per vat.