Nieuws Actueel

AEX begint licht hoger

Rik Nizet 17 maart 2015

Aex aandelenbeurs groot

De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend licht hoger begonnen. De andere Europese aandelenmarkten lieten een wisselend beeld zien. De blik van de markt bleef gericht op de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die dinsdag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 498,63 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 757,41 punten. De beurzen in Frankfurt stond vlak, Parijs won 0,1 procent en Londen steeg 0,5 procent.

Grootste stijger in de AEX was Delta Lloyd met een winst van 3 procent. De verzekeraar heeft nieuwe aandelen uitgegeven om zijn financiële positie te versterken. Een significant aantal aandelen is geplaatst bij één nieuwe aandeelhouder. Bodemonderzoeker Fugro had last van de dalende olieprijs en stond onderaan met een min van meer dan 2 procent.

KaartenmakerOp de lokale markt leverde AND International Publishers 7,5 procent in. De digitale kaartenmaker zag zijn winst vorig jaar groeien, maar keert desondanks geen dividend uit. Ook over 2015 is een dividenduitkering volgens het bedrijf ,,niet vanzelfsprekend".

EsperiteBiotechnologiebedrijf Esperite bracht eveneens zijn jaarcijfers naar buiten. Het stamcel- en geneticabedrijf voorziet voor dit jaar een omzetgroei van 30 procent. Beleggers waren niet onder de indruk en stuurden het aandeel bijna 4 procent lager.

In Londen steeg Sainsbury's ruim 1 procent. De verkopen van de Britse supermarktketen blijven onder druk staan. Bij winkels die langer dan een jaar geopend zijn, loopt de omzet nu al vijf kwartalen op rij terug. De afname was echter minder sterk dan analisten hadden gevreesd.

Lufthansa zakte 0,9 procent in Frankfurt, nadat bekend werd dat de piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij woensdag gaan staken. Automaker Volkswagen won 1,5 procent na positieve verkoopcijfers over de Europese automarkt.

De euro was dinsdagochtend 1,0594 dollar waard, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent in prijs tot 43,39 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 53,64 dollar per vat.