Nieuws Actueel

'AEX begint licht hoger'

Van onze redactie 2 december 2014

,,Het lijkt een beetje een moeilijke dag te worden met weinig nieuws. Er zijn echter ook geen redenen om nu verder omlaag te gaan. De olieprijs is weer iets hersteld na de recente scherpe daling en de oliebedrijven zullen waarschijnlijk weer worden opgepikt. Voor de rest is het vooral wachten op het ECB-besluit op donderdag en het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 zal Aperam mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Goldman Sachs schroefde zijn aanbeveling voor de roestvrijstaalproducent terug.

Mota-Engil Africa

Het Afrikaanse bouwbedrijf Mota-Engil Africa, dat sinds kort een beursnotering heeft in Amsterdam, liet maandag na de slotbel weten in de komende tijd een verdere groei te voorzien. In de eerste 9 maanden van dit jaar boekte het bedrijf een omzet van 840 miljoen euro en een nettowinst van 78 miljoen euro.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio herstelde van een eerder verlies en sloot met een kleine winst van 0,4 procent. Beleggers verwerkten het besluit van kredietbeoordelaar Moody's om de kredietwaardigheid van Japan te verlagen. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,4 procent na het besluit van de Australische centrale bank om de rente ongewijzigd te laten op 2,5 procent.

VS

De aandelenbeurzen in New York sloten maandag met verlies. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.776,80 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2053,44 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,3 procent in tot 4727,35 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag in de min. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,6 procent lager op 423,47 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 629,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden 0,2 en 0,3 procent in. Het verlies van de FTSE-index in Londen liep op tot 1 procent. De beurzen in Madrid en Milaan gingen 1 en 1,6 procent onderuit.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,2466 dollar, tegen 1,2485 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 68,44 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 72,09 dollar per vat.