Nieuws Actueel

'AEX begint licht lager'

Van onze redactie 4 november 2014

,,Het lijkt een wat moeilijke dag te worden ondanks de aanhoudende euforie op de Japanse beurs. Er is veel onduidelijkheid over de olieprijzen. Saudi-Arabië heeft de prijzen in de VS verlaagd en dat zorgde voor flinke druk op de oliemaatschappijen. In Amsterdam zal Shell daar mogelijk ook wat last van hebben“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

DSM boekte in het afgelopen kwartaal ruim een vijfde minder winst dan een jaar geleden. De omzet nam met 5 procent toe. DSM sprak geen concrete prognoses uit voor 2014, maar verwacht de rest van het jaar te presteren ,,in lijn met de huidige marktverwachtingen''.

Ordina

Ordina liet in een tussentijds handelsbericht weten dat de omzet in het derde kwartaal met bijna 5 procent is afgenomen. Het interne onderzoek naar de onregelmatigheden bij aanbestedingen verwacht de automatiseerder in het vierde kwartaal van 2014, of uiterlijk in het eerste kwartaal van 2015 af te kunnen ronden.

Ook Neways opende de boeken. De producent van elektronische componenten zag de kwartaalomzet flink toenemen dankzij de overname van BuS Group. Zonder deze overname daalde de omzet echter stevig.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten dinsdag overwegend licht omlaag. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, was de Nikkei een positieve uitschieter met een winst van 2,7 procent. De extra steunmaatregelen die de Bank of Japan vrijdag bekendmaakte bleven zorgen voor optimisme onder beleggers.

Op Wall Street bleven de S&P 500 en de Dow-Jonesindex maandag in de buurt van de recordstanden die afgelopen vrijdag werden bereikt. De Dow sloot 0,1 procent lager op 17.366,24 punten. De S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 2017,81 punten en de Nasdaq won 0,2 procent tot 4638,91 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen eindigden de eerste handelsdag van november in mineur. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 409,04 punten en de MidKap daalde 0,4 procent tot 597,79 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

De euro stond dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2506 dollar, tegen 1,2488 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,2 procent omlaag tot 77,86 dollar. Brentolie werd ook 1,2 procent goedkoper, op 83,79 dollar per vat.