Nieuws Actueel

'AEX begint met verlies’

Van onze redactie 14 januari 2015

,,We lijken een flink stuk lager te gaan openen. Na de mooie winsten op dinsdag wordt er wat gas teruggenomen. Wall Street eindigde dinsdag al in de min en in Azië worden ook verliezen geleden. Op macro-economisch vlak staan de industriële productie van de eurozone en de Amerikaanse detailhandelsverkopen op het programma. Ook brengt de Fed het Beige Book naar buiten'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De Wereldbank schroefde dinsdag zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2015 terug van 3,4 procent naar 3 procent. De aandacht van beleggers gaat ook uit naar het Europees Hof dat woensdag met een eerste uitspraak komt over de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) het recht heeft om obligaties van eurolanden op te kopen. Die uitspraak kan van groot belang zijn voor de steunmaatregelen die de ECB momenteel voorbereidt.

Air France

Bij de bedrijven ontkende Air France dat het werkt aan plannen om tot 5000 arbeidsplaatsen te schrappen. De Franse krant Le Figaro meldde dat dinsdag op basis van niet nader genoemde bronnen bij de Franse luchtvaartmaatschappij. Een woordvoerder van Air France sprak het bericht echter tegen en stelde dat het te vroeg is om te speculeren op verdere ingrepen.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen woensdag omlaag. In Tokio sloot de Nikkei 1,7 procent lager. De oliegerelateerde bedrijven werden van de hand gedaan door de aanhoudende daling van de olieprijs. Ook zette een duurdere Japanse yen de Japanse exportbedrijven onder druk.

Dow Jones

De Amerikaanse aandelenmarkten konden de openingswinsten dinsdag niet vasthouden. Zorgen over de aanhoudende daling van de prijzen van olie en andere grondstoffen drukten gaandeweg toch de positieve verwachtingen voor het aanstaande kwartaalcijferseizoen naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 17.613,68 punten. De bredere S&P 500 leverde 0,3 procent in en sloot op 2023,03 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 4661,50 punten. Wall Street beleefde daarmee de derde verliesdag op rij.

Euro

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag wel winsten geboekt. Beleggers waren met name positief over de detailhandel, omdat consumenten dankzij de lagere brandstofprijzen meer te besteden hebben. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 423,79 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 643,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tussen de 0,6 en 1,6 procent.

De euro was woensdagochtend 1,1793 dollar waard, tegen 1,1777 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 45,29 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 45,93 dollar per vat.