Nieuws Actueel

'AEX begint vrijwel vlak'

Van onze redactie 8 december 2014

,,De beurzen lijken vlak tot mogelijk iets lager te gaan openen. Na de stevige winsten op vrijdag maken beleggers even een pas op de plaats, er staat maandag weinig nieuws op het programma'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De markt verwerkt daarnaast een tegenvallend industriecijfer uit Duitsland. De productie in de Duitse industrie groeide in oktober met 0,2 procent, terwijl economen hadden gerekend op een toename met 0,4 procent.

Aalberts

Bij de bedrijven staat Aalberts in het nieuws. Topman Wim Pelsma van de industrieel toeleverancier zei in het Financieele Dagblad (FD) de komende jaren kleine desinvesteringen te willen doen. Ook gaf hij aan positief te zijn over de toekomst voor de onderneming. In 2015 moet een omzet van 2,4 miljard euro mogelijk zijn, zo denkt de bestuursvoorzitter.

Gemalto kondigde aan een opdracht te hebben gekregen van Taiwan Mobile Payment (TWMP). Financiële details werden door de digitaal beveiliger niet gegeven. Imtech beweegt mogelijk op een adviesverhoging van Rabobank, van reduce naar hold.

Air France-KLM liet weten in november 0,4 procent meer passagiers te hebben vervoerd dan een jaar eerder. Bij budgetdochter Transavia was, evenals in oktober, sprake van een flinke groei met 15,4 procent meer passagiers.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters maandag overwegend omhoog. In China zette de Shanghai Composite de opmars voort met een plus van 2,9 procent, ondanks teleurstellende Chinese exportcijfers. De Chinese beursgraadmeter stond daarmee voor het eerst sinds 2011 boven de 3000 punten. In Tokio boekte de Nikkei een nipte winst van 0,1 procent.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag collectief hoger. Beleggers reageerden positief op het officiële Amerikaanse banenrapport, dat zeer gunstig uitviel. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot dicht bij het psychologisch belangrijke niveau van 18.000 punten. De Dow eindigde 0,3 procent in de plus op 17.958,79 punten en de brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2075,37 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot eveneens 0,2 procent hoger op 4780,75 punten.

Winsten

De Europese beurzen gingen met stevige winsten de handelsweek uit. In Amsterdam sloot de AEX 1,7 procent hoger op 431,06 punten. Daarmee scherpte de hoofdgraadmeter op het Damrak de hoogste slotstand van het jaar andermaal aan. De vorige piek (428,61) dateerde van woensdag. De MidKap eindigde 1,2 procent hoger op 641,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten 2,4 en 2,2 procent hoger. De FTSE in Londen won 0,9 procent.

De euro stond maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2278 dollar, tegen 1,2303 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 65,18 dollar. Brentolie zakte 1,1 procent in prijs tot 68,34 dollar per vat.