Nieuws Actueel

AEX blijft stijgen in 2015

Lotte Grimberg 25 december 2014

De aandelenmarkten trekken hun stijgende lijn in 2015 verder door. Dat voorspellen analisten in een rondgang door het ANP. De koersen worden daarbij voor een groot deel gestuwd door het economisch herstel en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Geopolitieke spanningen zullen het beursklimaat evenwel negatief blijven beïnvloeden.

VerbeteringMarktkenners van ABN AMRO, ING en Rabobank verwachten gemiddeld dat de AEX volgend jaar met 10 procent stijgt. Dat zou een verbetering zijn ten opzichte van het lopende jaar, waarin de beursindex zo'n 6 procent is opgelopen, tot 425 punten.

OnrustDe beurzen houden waarschijnlijk ook in 2015 last van de onrust in en rond Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Met spanning wordt ook uitgekeken naar het moment waarop de ECB start met het opkopen van staatsobligaties. Daarbij blijft de discussie bestaan of de ECB dat wel mag doen.

PiekenBen Steinebach, beleggingsstrateeg van ABN AMRO, verwacht dat de AEX in 2015 stijgt tot circa 465 punten. De stijging zal volgens hem echter met de nodige pieken en dalen verlopen. "Structureel is het beeld positief. Alles wat laag moet zijn is laag. De olieprijs, de euro, de rente", legde hij uit. "Tussendoor bepaalt de korte termijn echter het beeld. Als er ook maar iets gebeurt, worden de beurzen onrustig. Die schommelingen zie je ook nu in de markten."

KoersschommelingenING is iets gematigder als het om de aandelenmarkten gaat. Beleggingsexperts van de bank denken dat 2015 een ander beursjaar wordt dan het vorige. "Lagere rendementen en forse koersschommelingen", zo schetst Bob Homan van ING. Hij gaat uit van een rendement van 6 procent, waarmee de AEX tot circa 440 punten stijgt.

WerkgelegenheidHan Dieperink, hoofd investeringen van Rabobank, stelt dat de AEX-index volgend jaar de 500 puntengrens kan aantikken. Volgens hem wordt 2015 het jaar van de versnelling. "Er wordt minder bezuinigd, er wordt meer geïnvesteerd. De dalende olieprijs zorgt voor meer bestedingen en de werkgelegenheid neemt toe. Daarnaast is er in Europa meer ruimte voor hogere winstmarges."

SpanningenRabo schaart onder meer de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, de verkiezingen in Groot-Brittannië en de eventueel te hoge verwachtingen van de Amerikaanse economie onder de risico's voor de markten. "Maar je wordt altijd gebeten door de slang die je niet ziet", waarschuwt de bank.