Nieuws Actueel

AEX doet stapje terug

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen overwegend met kleine verliezen. Beleggers deden het rustig aan na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Ook werd gewacht op een Duits vertrouwenscijfer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 395,50 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 585,11 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden 0,2 tot 0,6 procent.

Grootste daler in de AEX was bodemonderzoeker Fugro met een min van ruim 5 procent na een adviesverlaging door Natixis. Speciaalchemiebedrijf DSM en verzekeraar Delta Lloyd waren de koplopers met plussen van 0,6 en 0,5 procent.

BovenaanIn de MidKap sloot vastgoedinvesteerder NSI de rij met een verlies van 2,5 procent. Roestvrijstaalmaker Aperam stond bovenaan met een winst van 1,3 procent.

BAM (min 0,6 procent) ging licht achteruit na de koerssprong van ruim 22 procent op maandag. Een dochteronderneming van het bouwbedrijf gaat samen met vastgoedontwikkelaar Pargesy de duurzame wijk Tivoli in Brussel bouwen. De opdrachtsom van ruim 95 miljoen euro wordt gelijkmatig verdeeld over de twee bedrijven.

NabeursBij de kleine bedrijven dikte ICT Automatisering 5,6 procent aan. De automatiseerder verkoopt zijn Duitse activiteiten aan het Franse Alten. Financiële details werden maandag nabeurs niet gemeld. Er werken 90 mensen voor ICT in Duitsland.

PersilIn Frankfurt zakte Henkel 2,7 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De producent van onder meer Persil en Schwarzkopf denkt dat de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten uiteindelijk een wissel zullen trekken op de jaarresultaten van het bedrijf.

De euro stond dinsdagochtend op 1,3370 dollar, tegen 1,3385 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 97,18 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs en kostte 103,82 dollar per vat.

ant ASML en speciaalchemiebedrijf DSM waren de koplopers met plusjes van 0,2 procent.