Nieuws Actueel

AEX dringt verlies terug

Rik Nizet 14 januari 2015

De Amsterdamse aandelenbeurs stond woensdag op een klein verlies, na een grillige ochtendhandel. Ook op de andere Europese beurzen liepen de verliezen terug. Een verlaging van de groeivooruitzichten van de wereldeconomie en de dalende olieprijs zorgden voor een wisselvallige stemming op de beursvloeren.

"De AEX krabbelt weer wat op. Wellicht heeft dat te maken met de positieve uitspraak van het Europees Hof over de opkoop van staatsobligaties door de ECB. De beurzen kennen de afgelopen dagen een grillig verloop doordat de stemming scherp wordt beïnvloed door de onrust op de oliemarkt. De onderliggende teneur blijft echter positief", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

AEX-indexDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 423,02 punten. De MidKap verloor 0,4 procent tot 641,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden 0,4 procent lager. Londen ging 1,3 procent omlaag.

ECBBeleggers hielden hun blik gericht op het Europees Hof dat woensdag besliste dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet te ver is gegaan met zijn belofte om indien nodig staatsobligaties te kopen van eurolanden. Die uitspraak is van groot belang voor de steunmaatregelen die de ECB momenteel voorbereidt.

De Europese grondstofbedrijven waren de grootste dalers nadat de prijzen van diverse grondstoffen flink onderuit gingen. In de AEX stond staalconcern ArcelorMittal onderaan met een verlies van ruim 4 procent en roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij in de MidKap met een min van 5,1 procent.

Informatieleverancier Wolters Kluwer was de sterkste stijger in de AEX met een winst van meer dan 3 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs.

In Parijs won PSA Peugeot Citroën ruim 1 procent. De Franse autofabrikant heeft vorig jaar ruim 8 procent meer auto's verkocht in Europa. Burberry daalde in Londen 0,7 procent, ondanks dat het Britse modehuis het kalenderjaar 2014 sterk heeft afgesloten.

De euro was 1,1753 dollar waard, tegen 1,1777 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 45,66 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 46,41 dollar per vat.