Nieuws Actueel

AEX eindigt handelsdag in de plus

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5006939

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,5 procent hoger op 475,17 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 712,58 punten. De beurs in Parijs steeg 0,5 procent. In Londen sloot de FTSE-index nagenoeg vlak.

De DAX in Frankfurt ging 0,5 procent vooruit. Het vertrouwen van Duitse beleggers bleek in juni verder te zijn gedaald door de aanhoudende onrust rond Griekenland. De hoofdindex in Athene leverde 4,8 procent in. De Griekse beurs raakte in de afgelopen twee handelsdagen al ruim 10 procent aan waarde kwijt.

OCI

In de AEX was het Egyptische kunstmestconcern OCI de sterkste stijger met een winst van 3,3 procent. Het Franse kabelbedrijf Altice sloot de rij met een verlies van 1,9 procent. Philips verloor 0,6 procent, ondanks een grote deal met de Amerikaanse zorgaanbieder Westchester Medical Center Health Network (WMCHealth).

In de MidKap was Air France-KLM de grootste verliezer met een min van 3,4 procent. Air France, het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie, schrapt verschillende vluchten om kosten te besparen. Deze maatregelen moeten samen met andere initiatieven een besparing opleveren van 80 miljoen euro.

De Duitse maker van verzorgingsproducten Henkel verloor in Frankfurt 0,1 procent, na berichten dat de Amerikaanse cosmeticagroep Coty op het punt staat om een aantal activiteiten van Procter & Gamble (P&G) over te nemen. Henkel zou naar verluidt ook interesse hebben in de onderdelen.

Euro

Deutsche Bank zakte 0,1 procent. De voorzitter van de Italiaanse bank UniCredit (plus 0,8 procent) stelde in een interview met het Duitse Handelsblatt geen interesse te hebben in een overname van Postbank, een tak van de grootste bank van Duitsland.

De euro was bij de slotbel 1,1230 dollar waard, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 60,10 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 63,98 dollar per vat.