Nieuws Actueel

AEX fors hoger na Grieks akkoord

Van onze redactie 13 juli 2015

Image 5079292

De AEX-index sloot uiteindelijk 1,8 procent hoger op 489,90 punten. De MidKap klom 1,9 procent, tot 722,23 punten. De beurs in Londen bleef wat achter met een plus van 1 procent, Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 1,5 en 1,9 procent vooruit.

Maandagmorgen werd na een marathonvergadering een deal bereikt met Griekenland, over de voorwaarden voor nieuwe financiële steun in ruil voor een reeks strenge hervormingen en besparingen. Met het akkoord is het gevaar van een vertrek van de Grieken uit de euro vooralsnog geweken.

Heineken

In de AEX was Wolters Kluwer de grootste stijger met een plus van ruim 3 procent. Ook supermarktconcern Ahold was ook in de top te vinden met een winst van 2,8 procent. Vopak dikte 1,7 procent aan. Het tankopslagbedrijf heeft een niet-bindend bod ontvangen op zijn terminals in het Verenigd Koninkrijk. Alle 25 fondsen in de index eindigden overigens in het groen.

Heineken sloot 0,7 procent in de plus. De bierbrouwer opende dit weekend een nieuwe brouwerij in Myanmar, het voormalige Birma. Het Zuidoost-Aziatische land vormt voor Heineken een interessante groeimarkt. Grontmij klom 2,3 procent. Het Zweedse Sweco heeft zijn in juni aangekondigde overnamebod op het advies- en ingenieursbureau formeel gelanceerd.

BMW

In Frankfurt deed automaker BMW een stapje terug (min 0,2 procent) na een winstwaarschuwing bij zijn Chinese partner Brilliance China Automotive. Dat bedrijf verzorgt de productie van BMW's in het Aziatische land.

In Parijs daalde PSA Peugeot Citroën 0,6 procent na een eerdere winst van meer dan 2 procent. De Franse automaker zag de omzet in de eerste helft van het jaar licht stijgen. De sterkere verkopen op de Europese automarkt werden daarbij deels teniet gedaan door een afnemende vraag in Latijns-Amerika.

De euro zakte na een korte opleving tot 1,1031 dollar, van 1,1150 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 52,82 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs en kostte 58,48 dollar per vat.