Nieuws Actueel

AEX fors hoger

Van onze redactie 21 september 2015

Image 5260925

Op Beursplein 5 noteerde de AEX kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent hoger op 431,96 punten. De MidKap klom 0,6 procent naar 641,60 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt bleef iets achter met een plusje van 0,1 procent, vooral door forse verliezen onder autofabrikanten. In Athene zakte de hoofdindex 1,2 procent, na de verkiezingsoverwinning van de linkse partij Syriza van Alexis Tsipras.

Grootste stijger in de AEX was verffabrikant AkzoNobel met een winst van ruim 2 procent. Digitaal beveiliger Gemalto was een van de sterkste dalers met een min van 1 procent. Op de lokale markt maakte Batenburg Techniek een koerssprong van bijna 27 procent. Grootaandeelhouder VP Exploitatie (VPE) bracht een bod uit op het installatiebedrijf van 19,50 euro per aandeel.

Corbion

Het aandeel Corbion klom in de MidKap 0,1 procent. Het bedrijf heeft een Europees patent gekregen op een aantal van zijn zure stoffen die in poedervorm gebruikt worden op snoepgoed. Van Lanschot Bankiers zag zijn beurswaarde 0,9 procent dalen na een lagere rating bij kredietbeoordelaar Fitch.

RSA Insurance Group ging 20,8 procent onderuit in Londen. De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance (min 2 procent) ziet na het boekenonderzoek af van een formeel overnamebod op zijn Britse branchegenoot.

Volkswagen

In Frankfurt kelderde Volkswagen 20 procent en leed daarmee het grootste dagverlies in zeven jaar. De Duitse autobouwer hangt in de Verenigde Staten een miljardenboete boven het hoofd vanwege gesjoemel met systemen die de uitstoot van schadelijke stoffen van zijn dieselauto's meten. Ook concurrenten als BMW en Daimler gingen mee omlaag en verloren 1,2 en 1,8 procent.

De euro was 1,1245 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 45,84 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,8 procent meer op 48,31 dollar.