Nieuws Actueel

AEX houdt stand boven 500 punten niet vast

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4817679

De AEX won 0,6 procent en kwam daarmee op 499,12 punten. Vlak voor het slot werd een piek van 500,66 punten bereikt. De MidKap steeg 0,3 procent tot 753,81 punten. Ook elders in Europa waren beleggers positief gestemd. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt sloten tussen de 0,9 en 1,2 procent hoger.

De aantrekkende olieprijzen gaven de handel steun. Oliedienstverlener SBM Offshore was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 5,5 procent. Bodemonderzoeker Fugro, die eveneens veel opdrachten uit de oliebranche krijgt, kreeg er bijna 4 procent bij, evenals baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis.

MidKap Elektronicaconcern Philips eindigde onderaan met een min van 1,9 procent. Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen schreef die daling toe aan winstnemingen. Het Franse kabel- en telefonieconcern Altice leverde 0,7 procent aan beurswaarde in.

De sterkste stijger in de MidKap was technisch dienstverlener Imtech. Het aandeel, dat als speelbal van speculanten vaker grote sprongen omhoog en omlaag maakt, werd ruim 20 procent meer waard. Industrieel toeleverancier Aalberts was de sterkste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 1,8 procent.

Euro In Parijs klom Lafarge 2,1 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim (plus 0,5 procent) gaat met gewijzigde voorwaarden toch door. Eerder stond de deal op losse schroeven, omdat de bedrijven het niet eens konden worden over de eigendomsverhoudingen in het nieuwe bedrijf.

De euro was vrijdag aan het einde van de handel 1,0840 dollar waard, tegen 1,0632 dollar bij sluiting van de aandelenmarkten in Europa op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 5,6 procent naar 46,44 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder en kostte 55,10 dollar per vat.