Nieuws Actueel

AEX kampt met storing

Van onze redactie 27 november 2014

,,Als je het zelf doorrekent staat de AEX in de plus en staan we vermoedelijk net op een nieuw hoogtepunt van het jaar. De vorige hoogste tussentijdse jaarstand bedroeg 425,84 punten en werd afgelopen maandag bereikt", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Volgens Flentge zullen de beursomzetten echter laag blijven aangezien Wall Street gesloten is vanwege de viering van Thanksgiving Day. De aandacht gaat volgens de marktkenner vooral uit naar de OPEC-vergadering in Wenen. Volgens mediaberichten zal het oliekartel het productieniveau niet verlagen om de dalende olieprijs een halt toe te roepen.

FTSE

Van de graadmeters in Londen en Frankfurt waren wel standen bekend. De FTSE in Londen noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger. In Frankfurt steeg de DAX (plus 0,6 procent) voor de elfde dag op rij nadat was gebleken dat de werkloosheid in de grootste economie van Europa op het laagste punt ooit is uitgekomen.

In de AEX stonden Fugro en SBM Offshore onderaan met minnen van respectievelijk 3,8 en 2,6 procent. De dienstverleners aan de oliesector bleven last houden van de lage olieprijs. Grootste stijger was pakketvervoerder TNT met een winst van 1,8 procent.

Infineon

In Frankfurt zakte Infineon ruim 2 procent. De Duitse chipfabrikant boekte een hogere jaarwinst, maar de vooruitzichten vielen tegen. De resultaten van het Franse drankenconcern Rémy Cointreau (plus 2,2 procent) vielen in Parijs wel in goede aarde.

De euro was 1,2474 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

De olieprijs zakte verder weg door de verwachting dat de OPEC de olieproductie niet gaat verlagen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 72,36 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper op 76,09 dollar per vat.