Nieuws Actueel

AEX klimt naar jaarrecordstand

Lotte Grimberg 27 november 2014

De aandelenbeurs in Amsterdam steeg donderdag tot iets boven de hoogste slotstand van het jaar. Ook in Frankfurt, Londen en Parijs stonden de beurzen hoger. Beleggers moeten het doen zonder sturing uit de Verenigde Staten, omdat Wall Street vanwege Thanksgiving Day is gesloten.

BeurzenDe AEX-index noteerde anderhalf uur voor de slotbel 0,3 procent hoger op 426,28 punten. Dat is iets hoger dan de slotstand van 19 september toen de graadmeter sloot op 425,74, tot nu toe de hoogste stand van het jaar. De MidKap klom 0,8 procent tot 628,21 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot procent 0,4.

PrijspeilIn Frankfurt steeg de DAX (plus 0,6 procent) voor de elfde dag op rij nadat was gebleken dat de werkloosheid in Duitsland in november op het laagste punt ooit is gebleven. Wel daalde de inflatie in de grootste economie van Europa naar het laagste niveau sinds 2010. De ontwikkeling van het prijspeil staat vooral onder druk door de dalende energieprijzen. De lage inflatie is een bron van zorg voor de Europese Centrale Bank (ECB). Marktkenners denken dat de ECB zijn verwachtingen voor de inflatie opnieuw neerwaarts zal moeten bijstellen.

DienstverlenerIn de AEX stonden Fugro met een min van 3,6 procent onderaan. De dienstverlener aan de oliesector bleef last houden van de lage olieprijs. Olieconcern Shell verloor 0,9 procent. Ook SBM Offshore stond in eerste instantie in de min, maar klom met 0,2 procent na een bericht dat het bedrijf nog niet formeel op de hoogte was gebracht van het onderzoek naar vermeende omkooppraktijken door de Braziliaanse toezichthouder CGU. Grootste stijger was pakketvervoerder TNT met een winst van 2,9 procent.

In Frankfurt zakte Infineon 2,4 procent. De Duitse chipfabrikant boekte een hogere jaarwinst, maar de vooruitzichten vielen tegen. De resultaten van het Franse drankenconcern Rémy Cointreau (plus 2,4 procent) vielen in Parijs wel in goede aarde.

De euro was 1,2491 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag.

OlieprijsDe olieprijs zakte fors weg in de aanloop naar de vergadering van OPEC, dat uiteindelijk besloot om het productieniveau te handhaven. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 3 procent minder op 71,60 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper op 75,35 dollar per vat.