Nieuws Actueel

AEX schommelt rond 500 puntengrens

Van onze redactie 3 augustus 2015

Image 5128162

De AEX noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1 procent hoger op 500,04 punten. Het was voor het eerst sinds 23 juli dat de graadmeter weer boven de 500 punten koerste. De MidKap klom 0,5 procent tot 732,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,1 en 0,6 procent, Londen daalde 0,3 procent.

De beurs in Athene, die voor het eerst sinds 26 juni de deuren weer opende, maakte een koersval van ruim 16 procent. De Griekse banken raakten zo'n 30 procent aan beurswaarde kwijt.

Heineken

Ook slecht economisch nieuws speelde de Griekse graadmeter parten. Volgens onderzoeksbureau Markit kromp de activiteit in de Griekse industrie vorige maand tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1999. De Griekse crisis had echter geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden, die opnieuw groei liet zien.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 5 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man en verwacht ook komende maanden meer te verkopen. Vooral in opkomende markten doet het bedrijf goede zaken.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd zakte 0,5 procent. Financieel topman Emiel Roozen stapt op na een conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

In de MidKap prijkte PostNL bovenaan met een winst van 8 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

TomTom

Navigatiebedrijf TomTom zag zijn beurswaarde 5,4 procent stijgen. Volgens persbureau Bloomberg overweegt TomTom in te gaan op interesse van bedrijven die achter het net hebben gevist bij de overname van de kaartendivisie van Nokia. Die divisie wordt verkocht aan de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler.

In Frankfurt won Commerzbank 2,7 procent. De tweede bank van Duitsland zag de kwartaalwinst flink stijgen. De Britse bank HSBC steeg 0,2 procent in Londen, na een sterker dan verwachte winstgroei.

De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 45,96 dollar. Brentolie werd 3,3 procent goedkoper op 50,49 dollar per vat.