Nieuws Actueel

AEX koploper dankzij Unilever

Van onze redactie 15 oktober 2015

Image 5338976

,,Het is mooie beursdag, mede dankzij de goede cijfers van Unilever. Ook het aandeel ASML, dat zwaar weegt in de AEX, toont een stevig herstel", aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. De analist kijkt vooral uit naar de kwartaalcijfers van de Amerikaanse financiële instellingen Citigroup, Goldman Sachs en Blackstone. Ook verwacht hij dat de uitkeringsaanvragen en het inflatiecijfer van de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen, de markten verder in beweging kunnen zetten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2 procent hoger op 443,10 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 663,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 1 tot 1,4 procent.

Unilever wint

Unilever behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 4,6 procent. Het bedrijf kwam volgens analisten met uitstekende kwartaalresultaten. Unilever ziet daarnaast de omzetgroei in 2015 aan de bovenkant van de eerder uitgesproken verwachting uitkomen.

Chipmachinemaker ASML, die woensdag ruim 4 procent verloor na een tegenvallend kwartaalbericht, herstelde met een plus van 5,2 procent. In de MidKap klommen sectorgenoten Besi en ASMI 5,3 en 4,3 procent.

Rentree Intertrust

Intertrust maakte zijn entree op de Amsterdamse beurs. De financieel dienstverlener noteerde een fractie hoger ten opzichte van de introductieprijs van 15,50 euro per aandeel.

In Londen ging Burberry ruim 12 procent onderuit. Het Britse modehuis blijft last houden van tegenvallende verkopen in Azië. De Duitse webwinkel Zalando verloor in Frankfurt bijna 6 procent, na een verlaging van de winstverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,1445 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 46,16 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 49,07 dollar per vat.