Nieuws Actueel

AEX licht hoger

Rik Nizet 14 augustus 2015

Aex beursvloer 335

De effectenbeurs in Amsterdam noteerde vrijdagochtend licht hoger na een vrijwel vlak begin van de handel. Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen licht omhoog, ondanks tegenvallende economische cijfers van Duitsland en Frankrijk. Op het Damrak werd vrijdag de handel in het aandeel Imtech hervat na het faillissement van het installatiebedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 478,04 punten. De MidKap klom 0,1 procent naar 691,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,1 tot 0,4 procent.

Het Griekse parlement heeft ingestemd met het principeakkoord over noodsteun dat de regering van premier Alexis Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters. De eurogroep buigt zich vrijdag ook over het akkoord.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie in het tweede kwartaal na drie kwartalen van groei weer is stilgevallen. De Duitse economie groeide iets minder sterk dan verwacht. De groei van de Nederlandse economie bedroeg 0,1 procent.

In de MidKap kelderde het aandeel Imtech 75 procent, naar 10 eurocent. IMCD voerde de index van middelgrote bedrijven aan met een plus van 2 procent. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur zag de halfjaarwinst aanzienlijk stijgen en voorziet voor dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.

Aegon was opnieuw de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,2 procent. De verzekeraar verloor een dag eerder al 7,5 procent na tegenvallende resultaten. Sterkste stijger was kunstmestproducent OCI met een winst van 1 procent.

Brunel zakte bij de kleinere bedrijven bijna 8 procent. De detacheerder boekte afgelopen kwartaal minder winst en omzet. Het bedrijf heeft veel last van de slechte omstandigheden in de olie- en gasindustrie.

In Zürich won Swiss Life 1,5 procent. De grootste levensverzekeraar van Zwitserland wist in het eerste halfjaar een kleine winstgroei te boeken ondanks de sterke waardestijging van de Zwitserse frank.

De euro stond op 1,1150 dollar, tegen 1,1145 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 naar 42,12 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 49,35 dollar per vat.