Nieuws Actueel

AEX met klein verlies naar Kerstmis

Van onze redactie 24 december 2014

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent in de min op 425,57 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 635,75 punten. De beurs in Parijs leverde 0,4 procent in, terwijl de FTSE-index in Londen er 0,2 procent bij kreeg. In Frankfurt werd niet gehandeld.

De AEX werd aangevoerd door het Egypische bouw- en kunstmestbedrijf OCI, dat 2,3 procent won. Wolters Kluwer volgde met een plus van 1,4 procent. Voorbeurs bleek uit een melding van de AFM dat Commerzbank zijn shortpositie in de informatieleverancier bijna volledig heeft afgebouwd.

Sligro

In de MidKap kreeg groothandels- en supermarktbedrijf Sligro er bijna 1 procent bij. Het economische herstel kan volgens economen van ING in 2015 een einde maken aan de jarenlange krimp van de omzet van voedselgroothandels.

Vastned won 0,7 procent na de verkoop van winkels in België, die niet meer in de strategie passen. Vastned verkocht de panden voor 3,5 procent onder de boekwaarde, maar verbeterde zo naar eigen zeggen zijn Belgische winkelportefeuille aanzienlijk.

Brentolie

In Londen werd de producent van medische apparaten Smith & Nephew bijna 8 procent meer waard. Volgens ingewijden staat de Amerikaanse branchegenoot Stryker op het punt een bod uit te brengen op het bedrijf.

Op Wall Street wordt de handelssessie woensdag ook verkort. De handelsdag eindigt daar om 19.00 uur (Nederlandse tijd). De Europese beurzen zijn donderdag en vrijdag dicht, in New York wordt op tweede kerstdag weer gehandeld. De beurs in Tokio is tijdens de kerstdagen gewoon in bedrijf.

De prijs van Brentolie zakte woensdag ruim 2 procent naar 60,38 dollar. Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper en kostte 56,15 dollar per vat. De euro werd voor 1,2220 dollar verhandeld, tegen 1,2180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.