Nieuws Actueel

AEX nadert 500 punten

Van onze redactie 16 maart 2015

Image 4809972

,,Het is een bijzondere markt. De feeststemming in Europa duurt voort, ondanks de lagere slotstanden op Wall Street. Op het Damrak lijken we de 500 punten te gaan aantikken. Het is wel de vraag of we het vast kunnen houden. Veel zal afhangen van wat Fed-voorzitter Janet Yellen deze week zal zeggen over een mogelijke renteverhoging in de VS", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,2 procent hoger op 498,16 punten. De laatste keer dat de hoofdindex van Beursplein 5 op 500 punten stond was op 8 januari 2008. De MidKap klom 0,5 procent tot 755,51 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,5 tot 1,1 procent.

Philips

Sterkste stijger in de AEX was Philips met een plus van 2,3 procent. Persbureau Reuters meldde dat een Aziatisch consortium zich heeft gemeld als mogelijke koper voor de twee verlichtingsonderdelen die het elektronicaconcern wil verkopen.

DSM volgde op de voet met een winst van 2,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf brengt twee onderdelen onder in een samenwerkingsverband met investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De transactie levert DSM netto tussen de 300 en 350 miljoen euro in contanten op.

Lafarge

Bij de kleinere bedrijven maakte Esperite een koerssprong van 16 procent. Beleggers waren enthousiast over de overeenkomst die het bedrijf heeft getekend met het Britse Premaitha Health voor het gebruik van zijn technologie voor het vaststellen van risico's op afwijkingen bij foetussen.

In Parijs verloor Lafarge ruim 4 procent. De fusie tussen het Franse cementbedrijf en zijn Zwitserse branchegenoot Holcim staat op losse schroeven. Holcim (min 0,4 procent) wil niet langer doorgaan met de deal op basis van de eerder afgesproken voorwaarden.

De euro was 1,0542 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 44,70 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent tot 54,55 dollar per vat.