Nieuws Actueel

'AEX opent 4 procent lager'

Van onze redactie 29 juni 2015

Image 5039867

Vrijdag gingen beleggers op de Europese beurzen nog positief gestemd het weekeinde in. De AEX sloot met een winst van 0,4 procent op 494,47 punten, en de MidKap steeg 0,1 procent tot 731,68 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Parijs eindigden 0,2 en 0,4 procent hoger, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent moest prijsgeven

Officieel is Griekenland nog lid van de eurozone en verstrijkt de deadline voor de eerstvolgende aflossing dinsdag om middernacht. Beleggers op de beurzen in Azië leken al uit te gaan van de financiële ondergang van het land. De Nikkei-index in Tokio sloot 2,9 procent lager op 20.109,95 punten en de meeste overige beurzen in de regio verloren meer dan 2 procent. Vooral aandelen van bedrijven die een groot deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk.

Griekenland domineert

Volgens Eltink zal Griekenland, waar de beurs maandag overigens gesloten blijft, de hele week de beurshandel domineren. ,,Er staat wel een aantal belangrijke macrocijfers op de rol, onder meer over de banengroei, maar zelfs als die positief uitpakken zal Griekenland dat overschaduwen''.

Beleggers op de Nederlandse beurs kregen sowieso weinig ander nieuws voorgeschoteld. Alleen de kleine beursfondsen Grontmij en ICT kwamen met nieuws. Het advies- en ingenieursbedrijf gaat een energiecentrale in Denemarken ombouwen zodat die niet langer op aardgas maar met biomassa wordt gestookt. De automatiseerder maakte bekend zijn kleine branchegenoot Raster in te willen lijven. Dat bedrijf haalde de afgelopen jaren een winstgevende omzet van 4 à 5 miljoen euro.

.