Nieuws Actueel

'AEX opent halve handelsdag licht hoger'

Van onze redactie 31 december 2014

,,Het belooft een rustige dag te worden, waarop de AEX ongeveer een punt hoger opent'', stelde marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. ,,In Azië reageerden de markten positief op de krimp in de Chinese industrie, die deze maand iets beperkter was dan verwacht. Daarnaast wordt uiteraard weer scherp gelet op de olieprijs.''

De beurzen in Amsterdam en Parijs sluiten woensdag om 14.05 uur, in Londen wordt de handel om 13.30 uur gestaakt. De beurs in Frankfurt is de hele dag gesloten.

Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam meldde op oudjaarsdag door Nederlandse en internationale partijen te zijn benaderd voor een eventuele fusie of overname. Het bedrijf gaf daarbij aan serieuze strategische opties altijd in beraad te nemen, als ze in het belang zijn van alle belanghebbenden.

Fugro meldde voorbeurs een akkoord te hebben bereikt met zijn geldschieters over een tijdelijke verruiming van de bankconvenanten.

Tokio

De beurs in Tokio was woensdag gesloten, daar wordt de handel pas maandag weer hervat. In Hongkong en Shanghai stegen de koersen op de laatste dag van het jaar.

In New York sloot de Dow-Jonesindex dinsdag 0,3 procent lager op 17,983,07 punten. De bredere S&P 500 zakte na de nieuwe recordstand van een dag eerder 0,5 procent terug tot 2080,35 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,6 procent in en kwam op 4777,44 punten.

Onder druk

De Europese beurzen gingen eerder op de dag stevig onderuit. Met name oliegerelateerde fondsen stonden onder druk nadat maandagavond de olieprijzen weer onderuit waren gegaan.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,2 procent lager op 421,59 punten, en daalde de MidKap 0,5 procent tot 631,51 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1,2 en 1,7 procent.

Olieprijs

De olieprijs zakte woensdag verder. De prijs van een Brentolie zakte 1,4 procent naar 57,12 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 1 procent goedkoper en kostte 53,55 dollar.

De euro was woensdagochtend 1,2150 dollar waard, tegen 1,2170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.