Nieuws Actueel

AEX opent hoger na cijferstroom

Lotte Grimberg 11 februari 2015

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdagochtend licht hoger geopend. De andere Europese beursgraadmeters lieten een wisselend beeld zien. Op het Damrak verwerkten beleggers een stroom van bedrijfsresultaten, waaronder die van hoofdfondsen als Heineken, ING en DSM.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 455,03 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 677,46 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden vlak tot 0,3 procent lager. Frankfurt won 0,1 procent.

KostenSpeciaalchemiebedrijf DSM was de sterkste stijger in de AEX met een plus van ruim 5 procent, na goed ontvangen jaarcijfers. Het concern kondigde ook verdere maatregelen aan om kosten te besparen. De resultaten van ING (plus 2,5 procent) vielen eveneens in goede aarde. ING betaalt voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun, weer dividend uit.

BierbrouwerHeineken dikte 2,5 procent aan. De bierbrouwer boekte in 2014 meer winst dan verwacht. Heineken voorziet dat de uitdagende marktomstandigheden in 2015 zullen aanhouden, maar het bedrijf denkt wel dat de omzet en winst dit jaar verder zullen verbeteren.

Aan kopIn de MidKap ging verzekeraar NN aan kop met een plus van bijna 4 procent. Het verzekeringsconcern, dat vorig jaar werd afgesplitst van ING, wist in het vierde kwartaal weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder. Over heel het jaar gezien dikte het resultaat met bijna 83 procent aan.

In Olso klom Norsk Hydro ruim 3 procent. De Noorse aluminiumproducent boekte in het afgelopen kwartaal een recordwinst dankzij hogere metaalprijzen en een sterkere Amerikaanse dollar.

UitzendrechtenSky zakte in Londen 5 procent. De tv-zender betaalt 4,2 miljard pond (5,7 miljard euro) voor de uitzendrechten van 126 Premier League-wedstrijden per seizoen in de komende drie jaar. Concurrent BT, dat 960 miljoen pond betaalt voor 42 wedstrijden per seizoen, won bijna 3 procent.

De euro was 1,1309 dollar waard, tegen 1,1319 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 50,27 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 56,55 dollar per vat.