Nieuws Actueel

'AEX opent in mineur'

Van onze redactie 17 november 2014

,,De AEX gaat zo'n 1,5 punt lager van start. De onverwachte recessie in Japan lijkt ook de stemming in Europa te drukken. Hopelijk komt er deze week wel goed economisch nieuws uit de VS. Daar staat maandagmiddag het industriële productiecijfer op het programma. Later in de week volgen de Amerikaanse inflatiecijfers, de Fed-notulen en de huizenverkopen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De aandacht van beleggers gaat maandag ook uit naar de Europese Centrale Bank (ECB). Centralebankpresident Mario Draghi spreekt maandagmiddag vanaf 15.00 uur het Europees Parlement toe. Ook maakt de ECB rond die tijd bekend voor hoeveel geld het door onderpand gedekte obligaties heeft gekocht.

Mota-Engil Africa

Aan het bedrijvenfront werd afgelopen weekeinde bekendgemaakt dat het Afrikaanse bouw- en ingenieursbedrijf Mota-Engil Africa een notering krijgt op Beursplein 5 in Amsterdam. De handel in het aandeel, dat in euro's genoteerd zal worden, begint op 24 november.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten stonden maandag overwegend in het rood. De Nikkei in Tokio ging 3 procent onderuit nadat was gebleken dat de Japanse economie opnieuw in een recessie is beland. Ook ging de handelsverbinding tussen de beurzen in Shanghai en Hongkong van start.

VS

De beurzen in New York sloten vrijdag zonder grote uitslagen, na de records eerder in de week. De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,1 procent lager op 17.634,74 punten. De brede S&P 500 was vlak op 2039,82 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent naar 4688,54 punten.

De Europese beurzen gingen met kleine winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 411,97 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 608,52 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 0,4 procent hoger.

De euro was maandag voorbeurs 1,2544 dollar waard, tegen 1,2488 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 75,52 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 79 dollar per vat.