Nieuws Actueel

'AEX opent licht lager'

Van onze redactie 26 februari 2015

Image 4833402

,,De openingsindicatoren wijzen op een iets lager begin van de handel. Nu het cijferseizoen ten einde loopt wachten beleggers op nieuwe impulsen en zal er meer worden gelet op de macro-economische data", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Supermarktbedrijf Ahold heeft zijn omzet vorig kwartaal weten te verhogen. De acties die nodig waren om klanten te trekken zetten de winstmarges echter verder onder druk. Het bedrijfsresultaat nam met bijna 6 procent af. De nettowinst steeg wel met 2 procent.

Heijmans

Heijmans leed vorig jaar een nettoverlies van 47 miljoen euro, terwijl in 2013 nog een winst werd geboekt van 2 miljoen euro. Het bouwbedrijf schreef af op vastgoedposities en kampte met flinke reorganisatiekosten. Ook Corbion kwam met cijfers. De producent van chemicaliën en voedingsingrediënten leed in 2014 een nettoverlies van 18,3 miljoen euro, tegen een winst van 5,2 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam wel toe.

BE Semiconductor Industries (Besi) realiseerde in het vierde kwartaal een forse omzet- en winstgroei dankzij verbeterde marktomstandigheden. De toeleverancier aan de chipindustrie plukte onder meer de vruchten van een hogere vraag naar geavanceerde verpakkingsmethoden voor smartphones, tablets en elektronica voor de auto-industrie.

Verre Oosten

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenmarkten donderdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 1,1 procent hoger en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds april 2000.

De beursgraadmeters op Wall Street bleven woensdag dicht bij de nieuwe recordstanden die een dag eerder werden bereikt. De Dow-Jonesindex eindigde met een winst van 0,1 procent op 18.224,57 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent naar 2113,86 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq week met 4967,14 punten nauwelijks af van de slotstand van dinsdag.

Europa

De Europese aandelenbeurzen sloten woensdag overwegend met kleine verliezen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 478,53 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 718,63 punten. De beurzen in Parijs en Londen leverden 0,1 en 0,2 procent in. De DAX-index in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

De euro noteerde donderdag voor aanvang van de aandelenhandel vrijwel onveranderd op 1,1364 dollar. De olieprijzen liepen wat terug na de sterke opmars op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 50,72 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 61,58 dollar per vat.