Nieuws Actueel

'AEX opent licht lager’

Van onze redactie 2 februari 2015

Naast de kwartaalresultaten van AEX-fondsen als KPN en SBM Offshore verwelkomt de Amsterdamse beurs deze week twee nieuwkomers. Drankproducent Bols maakt woensdag zijn beursdebuut, gevolgd door optiekketen GrandVision op vrijdag.

Exact opende maandag zijn boeken. Het softwarebedrijf, dat wordt overgenomen door de Britse investeerder Apax en naar verwachting in maart van de beurs zal verdwijnen, zag de omzet vorig kwartaal met 6 procent groeien. Vooral de opbrengsten van dienstverlening in de cloud namen weer stevig toe.

Griekenland

De onderhandelingen over de Griekse schulden zullen de gemoederen op de markten ook bezig blijven houden. Frankrijk wil dat er nieuwe afspraken worden gemaakt tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers. Parijs is bereid als bemiddelaar op te treden in die onderhandelingen.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent in de min. De tegenvallende groei van de Amerikaanse economie en een krimp van de Chinese industrie wakkerden de bezorgdheid over de wereldwijde groeivooruitzichten aan.

Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten verloren vrijdag flink terrein, nadat was gebleken dat de grootste economie ter wereld in het vierde kwartaal minder sterk is gegroeid dan verwacht. De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager op 17.164,95 punten. De bredere S&P 500 daalde 1,3 procent tot 1994,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1 procent naar 4635,24 punten.

De Europese beurzen gingen ook overwegend met verlies het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent lager op 450,39 punten. De MidKap daarentegen kreeg er 0,5 procent bij en sloot op 669,43 punten. De toonaangevende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 0,4 en 1 procent.

De euro noteerde maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1301 dollar, tegen 1,1295 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De olieprijzen vielen weer terug na het opmerkelijke herstel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 46,97 dollar. De prijs van Brentolie ging 2,5 procent omlaag naar 51,67 dollar per vat.