Nieuws Actueel

AEX opent met kleine winst

Jeroen Jansen 9 november 2015

Image 5420556

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent hoger op 470,28 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 701,79 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,4 procent, Londen won 0,4 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export van Duitsland in september sterker is gegroeid dan verwacht. Afgelopen weekeinde liet de Chinese overheid echter weten dat de export van China in oktober voor de vierde maand op rij is gedaald. Ook de import van de tweede economie van de wereld ging opnieuw omlaag.

Stijger

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 2,4 procent. Levensmiddelenconcern Unilever stond onderaan met een verlies van meer dan 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven daalde DPA Group 4,8 procent. De detacheerder zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal stabiliseren. De omzet nam met 30 procent toe. Die sterke groei is deels te danken aan overnames.

Lufthansa

Continental zakte ruim 4 procent, ondanks een kleine verhoging van de winstverwachting voor dit jaar. De Duitse bandenfabrikant profiteert van de aantrekkende automarkt in Europa en Noord-Amerika. Die compenseert een zwakkere groei in China. Beleggers hadden echter op nog betere resultaten gerekend.

Lufthansa verloor 1,7 procent. Door de staking van het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij vallen maandag 929 vluchten uit.

Euro

In Parijs daalde Renault ruim 3 procent. De Franse premier Manuel Valls liet zondag weten dat de Franse overheid geen fusie wil tussen de Franse autofabrikant en zijn Japanse branchegenoot Nissan.

De euro was 1,0774 dollar waard, tegen 1,0750 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 44,50 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer en werd verhandeld voor 47,53 dollar per vat.