Nieuws Actueel

'AEX opent met winst'

Van onze redactie 25 november 2014

,,Het ziet er wel goed uit op de beurzen. We zitten in een periode van herstel en we zouden verder kunnen stijgen. Naast een aantal macro-economische cijfers komt dinsdag ook de organisatie voor economische samenwerking, de OESO, met een rapport. Daarin zal waarschijnlijk vooral de nadruk worden gelegd op meer stimuleringsmaatregelen in de eurozone'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

ING gaat de komende drie jaar ongeveer 1700 banen in Nederland schrappen omdat het financieel concern verder inzet op de digitalisering van zijn bankactiviteiten. Verder zal het aantal voltijdsbanen dat wordt vervuld door externe dienstverleners met circa 1075 worden verminderd. De ingreep moet volgens de bank leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 270 miljoen euro vanaf 2018.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, sloot de Nikkei 0,3 procent hoger. De Japanse beleggers maakten een inhaalslag na de sterke koerswinsten elders in de regio op maandag. Een stijging van de Japanse yen hield de winsten op de Japanse markt echter beperkt.

Op Wall Street werden de records die de Dow-Jonesindex en de S&P 500 afgelopen vrijdag bereikten, maandag verder aangescherpt. De Dow, die pas tegen het eind van de handelssessie een nieuwe piek bereikte, steeg een fractie tot 17.817,90 punten. De S&P ging 0,3 procent vooruit tot 2069,41 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 4754,89 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam wist maandag geen vervolg te geven aan de forse opmars van vrijdag. De graadmeter werd in de min gehouden door zwaargewicht Shell en chipmachinefabrikant ASML en sloot 0,1 procent lager op 422,91 punten. De MidKap-index daalde ook 0,1 procent, tot 622,73 punten. De FTSE in Londen verloor 0,3 procent, terwijl de DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs beide 0,5 procent stegen.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,2427 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 75,70 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 79,48 dollar per vat.