Nieuws Actueel

'AEX opent vlak tot licht hoger’

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 4792209

,,Het ziet ernaar uit dat de beurzen bij de opening weinig beweging zullen laten zien. Beleggers wachten vooral op een reeks van macro-cijfers uit Europa en de VS. Ook wordt alvast uitgekeken naar de rentebesluiten van de ECB en de Bank of England op donderdag", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront kondigde ING dinsdag nabeurs aan zijn resterende belang in het Amerikaanse financiële concern Voya Financial te verkopen. De totale transactiewaarde wordt geschat op circa 2 miljard dollar. ING heeft eerder al aangegeven het belang in Voya helemaal te willen afstoten.

KPN

Ook KPN staat in de belangstelling. Het telecomconcern is volgens persbureau Bloomberg bezig met de verkoop van zijn Belgische dochteronderneming Base. Naar verluidt wil het bedrijf circa 1 miljard euro voor Base. KPN wilde geen commentaar geven.

Op macro-economisch vlak gaat de aandacht uit naar de bedrijvigheid in de dienstensector en de detailhandelsverkopen in het eurogebied. In de VS staan onder meer het banenrapport van salarisstrookverwerker ADP en het Beige Book van de Federal Reserve op het programma.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,6 procent lager. Beleggers grepen een duurdere Japanse yen aan om wat winst te nemen na de recente sterke opmars. De Shanghai Composite in China won 0,3 procent, nadat uit cijfers van de Britse bank HSBC was gebleken dat de Chinese economie in februari harder is gegroeid dan een maand eerder.

De Amerikaanse beurzen eindigden dinsdag met verlies. Beleggers op Wall Street namen wat winsten nadat een dag eerder nieuwe recordstanden werden bereikt. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 18.203,37 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2107,78 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 4979,90 punten.

Euro

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag ook met flinke verliezen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent lager op 480,06 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 721,32 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,1 procent.

De euro noteerde woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1170 dollar, tegen 1,1203 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 50,50 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 60,57 dollar per vat.