Nieuws Actueel

'AEX opent voorzichtig hoger’

Van onze redactie 16 april 2015

Image 4859667

"De Europese beurzen hobbelen een beetje door. De omstandigheden blijven gunstig voor aandelen en economisch gaat het ook steeds wat beter. Tot nu toe vallen de kwartaalcijfers niet tegen" aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

In Amsterdam zal ASML mogelijk bewegen op advieswijzigingen. Citi verhoogde zijn aanbeveling voor de chipmachinemaker, terwijl Summit Research het advies verlaagde.

Galapagos Biotechnologiebedrijf Galapagos liet weten aandelen te willen uitgeven in de Verenigde Staten. Een registratiedocument is inmiddels ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Esperite kondigde aan de publicatie van het tussentijds handelsbericht over het 1e kwartaal en de aandeelhoudersvergadering uit te stellen. Het handelsbericht verschijnt nu op 19 mei en de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zal worden gehouden op 17 juni. Volgens het stamcel- en geneticabedrijf is meer tijd nodig om alle procedures met de nieuwe accountant af te ronden.

Dow Jones De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten donderdag overwegend winsten zien in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De Nikkei in Tokio bleef achter en noteerde kort voor het luiden van de slotbel vlak. Beleggers bleven winst nemen nadat de Japanse hoofdindex vorige week voor het eerst in vijftien jaar de 20.000 puntengrens wist te bereiken.

De aandelenmarkten op Wall Street sloten woensdag met winst. De Dow-Jonesindex steeg 0,4 procent tot 18.112,61 punten. De S&P 500 klom 0,5 procent naar 2106,63 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,7 procent omhoog naar 5011,02 punten.

Euro Ook de Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag in de plus. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent hoger op 507,43 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 790,05 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,3 en 0,7 procent. In Frankfurt sloot de DAX nagenoeg vlak.

De euro noteerde donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0683 dollar, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen schommelden rond de hoogste niveaus van het jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 56,44 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 63,11 dollar per vat.