Nieuws Actueel

'AEX opent vrijwel vlak'

Van onze redactie 14 augustus 2015

Image 5154144

,,De AEX lijkt nagenoeg onveranderd te beginnen, in navolging van de beperkte koersuitslagen op Wall Street", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland. Beleggers zoeken volgens de marktkenner naar richting. De groeicijfers van de eurolanden zouden volgens Lemmens mogelijk wat sturing aan de markt kunnen geven.

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Franse economie in het tweede kwartaal na drie kwartalen van groei weer is stilgevallen. Economen voorspelden in doorsnee voor afgelopen kwartaal een groei met 0,2 procent.

Atrium

Aan het bedrijvenfront opende Atrium European Real Estate de boeken. Het vastgoedfonds heeft de huurinkomsten in de eerste helft van het jaar zien dalen. Atrium had last van kortingen aan huurders in Rusland, in een poging het bezettingsniveau te handhaven. In de rest van de landen waar het bedrijf actief is constateert het een betere economische situatie.

Ook IMCD kwam met cijfers. De Rotterdamse chemicaliëndistributeur zag de omzet en winst afgelopen halfjaar aanzienlijk stijgen en voorziet voor dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten toonden vrijdag een gemengd beeld, na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De Nikkei in Tokio noteerde kort voor het luiden van de slotbel 0,4 procent lager. De Chinese Shanghai Composite Index steeg tussentijds met 1,1 procent. De People's Bank of China hield de wisselkoers van de yuan nagenoeg onveranderd en doorbraak daarmee zoals beloofd het devaluatiepatroon van de afgelopen dagen.

De Amerikaanse effectenbeurzen lieten donderdag aan het slot van de handel een wisselend beeld zien. De Dow-Jonesindex eindigde vrijwel onveranderd op 17.408,25 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent naar 2083,39 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 5033,56 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen eerder op de dag ook gemengd de handel uit. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 476,99 punten door een zwaar koersverlies voor verzekeraar Aegon. De MidKap klom 0,9 procent naar 691,37 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 1,3 procent in de plus, Londen sloot 0,1 procent lager.

De euro stond vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1155 dollar, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 42,01 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent naar 49,18 dollar per vat.