Nieuws Actueel

AEX poetst verlies weg

Van onze redactie 19 december 2014

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 415,24 punten. Donderdag kende de hoofdindex van Beursplein 5 nog de beste dag van het jaar met een winst van ruim 3 procent. De MidKap daalde 0,4 procent tot 626,15 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stonden tot 1,1 procent in de min. In Londen kreeg de FTSE-index er 0,5 procent bij.

Air France-KLM stond onderaan de MidKap met een verlies van 9 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern heeft voor de derde keer in een halfjaar de winstverwachting verlaagd. Het bedrijf heeft nog altijd flink last van prijsdruk op lange vliegroutes. Ook de nasleep van de pilotenstaking bij Air France in september kost meer dan voorzien.

Shell

In de AEX ging olieconcern Shell aan kop met een plus van 1,8 procent. ING was de grootste daler met een verlies van 1,8 procent.

In Parijs klom Atos 4,4 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de Franse automatiseerder de activiteiten op het gebied van IT-dienstverlening overneemt van het Amerikaanse Xerox.

Overnamevoorstel

In Dublin won Aer Lingus 0,7 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft een overnamevoorstel van de Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG (plus 1,3 procent) afgewezen.

De euro was 1,2288 dollar waard, tegen 1,2285 dollar bij het slot van de aandelenhandel in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 55,45 dollar. De prijs van Brentolie steeg 2,3 procent naar 60,63 dollar.