Nieuws Actueel

AEX sluit met klein verlies

Van onze redactie 4 februari 2015

De AEX sloot 0,2 procent lager op 454,88 punten. De MidKap zakte ook 0,2 procent, tot 671,49 punten. De beurs in Londen sloot eveneens 0,2 procent lager. In Parijs en Frankfurt boekten de belangrijkste graadmeters winsten van 0,4 en 0,2 procent.

In de AEX-index eindigde de Franse kabelaar Altice met een winst van 3,2 procent bovenaan. In het kielzog van Altice noteerde KPN een winst van 1,9 procent. Het telecomconcern heeft het volgens marktkenners in het vierde kwartaal beter gedaan dan verwacht, maar de resultaten tonen wel aan dat de markt nog steeds zwaar is.

SBM Offshore

SBM Offshore, dat nabeurs de resultaten bekendmaakt, was de grootste daler in de AEX met een verlies van 8,5 procent. Volgens Vrij Nederland heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie in de afgelopen jaren bewust feiten achtergehouden over corruptie binnen het bedrijf. Ook ondervindt het bedrijf hinder van de scherpe daling van de olieprijs.

De prijsdaling versnelde nadat bekend werd dat de olievoorraden in de VS verder zijn toegenomen, tot het hoogste niveau voor deze tijd van het jaar in de afgelopen 80 jaar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 4,9 procent tot 50,53 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper en kostte 56,07 dollar per vat.

Fugro

Fugro noteerde een verlies van 4,2 procent. Het aandeel van de bodemonderzoeker stond mede onder druk door een adviesverlaging bij Petercam.

Drankenproducent Lucas Bols kende een succesvolle terugkeer naar de beurs. Het aandeel van het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh sloot zijn eerste handelsdag 4,8 procent hoger op 16,50 euro, tegen een introductiekoers van 15,75 euro.

De euro was 1,1420 dollar waard, tegen 1,1470 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag.