Nieuws Actueel

AEX sluit met nipte winst

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4796759

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,2 procent in de plus op 489,84 punten. De MidKap steeg 1,2 procent naar 741,18 punten. De beurs in Frankfurt ging 0,4 procent vooruit, terwijl de CAC40-index in Parijs nagenoeg onveranderd sloot. De hoofdgraadmeter in Londen eindigde 0,7 procent onder de slotstand van donderdag.

Staalbedrijven deden het goed, door berichten over importheffingen die de Europese Commissie zou willen opleggen op roestvrijstaal uit China en Taiwan. Roestvrijstaalfabrikant Aperam voerde de MidKap aan met een koerswinst van 9,9 procent. In de AEX werd voormalig moederbedrijf ArcelorMittal 1,7 procent meer waard.

Aegon De hoofdindex van het Damrak werd aangevoerd door verzekeraar Aegon, die zonder direct aanwijsbare reden 5,8 procent won. Vastgoedbedrijf Klépierre stond onderaan met een min van bijna 5 procent. De onderneming, die onlangs de Nederlandse branchegenoot Corio overnam, verdwijnt later deze maand uit de AEX, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Altice hoorde ook bij de grotere winnaars. Het Franse kabelbedrijf wil de mobiele activiteiten van Telma op de twee Franstalige eilandjes in de Indische Oceaan overnemen en zag zijn beurswaarde met bijna 2 procent oplopen.

Thomas Cook In Londen won Thomas Cook 25 procent. Het Chinese investeringsconglomeraat Fosun International heeft een belang van 5 procent genomen in het Britse reisbureau en is van plan zijn aandeel op korte termijn te verdubbelen. Fosun nam eerder al de Franse uitbater van vakantieparken Club Med over.

De euro zakte voor het eerst in ruim elf jaar onder de 1,10 dollar en bereikte het laagste niveau sinds de zomer van 2003. De Europese munt was bij het slot van de beurzen 1,0865 dollar waard, tegen 1,1010 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 2 procent naar 49,83 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 50,90 dollar per vat.