Nieuws Actueel

AEX sluit vlak na rustige sessie

Van onze redactie 22 mei 2015

Image 4942432

De Amsterdamse AEX-index sloot een fractie lager op 501,89 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 755,51 punten. De beurs in Frankfurt en Parijs sloten tot 0,4 procent lager. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,3 procent.

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank benadrukte in een toespraak dat de economische groei in de eurozone nog altijd onder het niveau van voor de crisis ligt en riep op tot meer hervormingen.

Schuldendeal

De markt wacht ook nog altijd op een Griekse schuldendeal. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet de Griekse regering nog veel werk verzetten voordat er een akkoord over verdere noodsteun kan worden bereikt.

Grootste stijger in de AEX was kabelbedrijf Altice met een winst van 2,1 procent. Het bedrijf zou in de VS gesproken hebben met bestuursvoorzitter Rob Marcus van Time Warner Cable (TWC) over een eventuele overname van dat bedrijf, zo meldde The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Aegon

Verzekeraar Aegon stond onderaan de hoofdindex met een verlies van 1,2 procent.

De handel in het beursgenoteerde beleggersplatform Plus500 werd in Londen tijdelijk stilgelegd na een harde koersdreun. Het bedrijf liet weten dat rekeningen van klanten vorige week werden opgeschort, op last van toezichthouder FCA. Plus500 zag zijn beurswaarde met ruim 35 procenten verdampen.

Richemont

In Zürich zakte Richemont 1 procent, na tegenvallende omzetcijfers van de Zwitserse verkoper van luxegoederen. Vooral in Hongkong en Macau bleven de marktomstandigheden moeilijk.

De euro was bij de slotbel 1,1026 dollar waard, tegen 1,1130 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. In de middaghandel zakte de euro flink weg na de publicatie van de meest recente inflatiecijfers in de Verenigde Staten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 59,74 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en kostte 65,46 dollar per vat.