Nieuws Actueel

AEX start met winst

Lotte Grimberg 7 november 2014

De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagochtend met winst begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten openden licht hoger. De geruststellende woorden van ECB-president Mario Draghi over extra stimuleringsmaatregelen bleven de markten ondersteunen. Daarnaast werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

Eerste uurDe AEX-index noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent hoger op 413,77 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 599,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen dikten tot 0,4 procent aan, Parijs noteerde vlak.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse export in september sterker dan verwacht is hersteld van de flinke daling in augustus. De industriële productie in Duitsland nam daarentegen iets minder sterk toe dan voorzien.

Forse groeiIn Amsterdam stonden de staalbedrijven in de schijnwerpers. ArcelorMittal was met een winst van 3,5 procent de sterkste stijger in de AEX. Het staalconcern heeft operationeel gezien een goed derde kwartaal achter de rug, met een forse groei in Europa en een herstel in Noord-Amerika en de voormalige Sovjet-staten.

RoestvrijstaalfabrikantIn de MidKap behoorde Aperam (plus 4 procent) tot de sterkste stijgers. De roestvrijstaalfabrikant zag de brutowinst in het derde kwartaal ruimschoots verdubbelen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij de kleinere bedrijven dikte Advanced Metallurgical Group (AMG) 4 procent aan. De metaalspecialist is positief over het hele boekjaar en verwacht dat het bedrijfsresultaat met meer dan 10 procent zal groeien.

SchoenenPuma daalde 1 procent in Frankfurt, ondanks dat de Duitse sportkledingfabrikant voor het eerst in zeven kwartalen meer schoenen aan de man wist te brengen. In Parijs verloor automatiseerder Atos 2 procent na publicatie van de omzetcijfers. Herverzekeraar Swiss Re steeg in Zürich meer dan 2 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De euro was vrijdagochtend 1,2391 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 77,73 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 82,26 dollar per vat.