Nieuws Actueel

AEX verliest terrein

Lotte Grimberg 21 januari 2015

De Europese beurzen schommelden woensdag rond de slotstanden van de voorgaande dag. Een uitgelekt voorstel voor de nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor sterke fluctuaties, waarbij plussen en minnen elkaar min of meer in evenwicht hielden.

Positiever beeldVlak na de publicatie van de eerste berichten over het ECB-voorstel stond de AEX-index nagenoeg onveranderd op 438,01 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 651,10 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,1 en 0,5 procent in. De FTSE-index in Londen toonde een positiever beeld en steeg 0,9 procent.

WegpoetsenVoor de publicatie stonden de beurzen hoofdzakelijk op een groter verlies. Ook in New York werd een negatieve start grotendeels weggepoetst, door het bericht dat de ECB overweegt tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. De steun, waarover donderdag een besluit wordt genomen, zou hoofdzakelijk uit de aankoop van staatsobligaties bestaan en zou in maart starten.

BeleggersDe AEX werd aangevoerd door bodemonderzoeker Fugro, maritiem dienstverlener SBM Offshore en olieconcern Shell, die 1,3 tot 2,2 procent wonnen. Beleggers reageerden mogelijk op de stijgende olieprijs. Brentolie werd 2,7 procent duurder en kostte 49,30 dollar per vat. De prijs van Amerikaanse olie steeg ook met bijna 3 procent, naar 47,82 dollar per vat.

Chipmachinefabrikant ASML stond na aanvankelijke winsten van circa 4 procent nog 1 procent in de plus. Het bedrijf uit Veldhoven boekte vorig jaar een recordomzet en zag de nettowinst met bijna 18 procent toenemen. ASML liet tevens weten voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.

HekkensluiterVastgoedbedrijf Unibail-Rodamco sloot de rij in de AEX met een min van 2 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van 2,1 procent. Hekkensluiter was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 3 procent.

BierSABMiller won 1 procent in Londen, hoewel de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer in het afgelopen kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder. De daling is volgens het moederbedrijf van Grolsch vooral te wijten aan een lagere vraag naar bier in China.

De euro steeg na de berichten over de ECB-operatie naar 1,1630 dollar, tegen 1,1562 dollar op dinsdag.