Nieuws Actueel

AEX zakt weer in

Rik Nizet 26 februari 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs leverde woensdagochtend de openingswinst weer in. Ook de andere Europese beurzen koersten licht lager. In Amsterdam verwerkten beleggers de resultaten van onder meer DSM, Corbion, Aalberts Industries en Grontmij.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 400,57 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 656,20 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent.

DuitslandDe verliezen bleven beperkt dankzij positief nieuws uit Duitsland. Onderzoeksbureau GfK maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie van de eurozone deze maand is opgelopen tot het hoogste niveau sinds januari 2007. Het vertrouwen ging voor de vierde achtereenvolgende maand omhoog.

DSM behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 1,4 procent. Het speciaalchemiebedrijf leed in het vierde kwartaal van 2013 een nettoverlies van 77 miljoen, tegen een winst van 18 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf stelt desondanks voor om het dividend te verhogen met 10 procent tot 1,65 euro per aandeel.

PostNLPostNL bleef last houden van de tegenvallende resultaten en vooruitzichten die de postbezorger aan het begin van de week bekendmaakte. Het aandeel stond met een min van ruim 1 procent onderaan in de AEX.

In de MidKap won Corbion 0,4 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het voormalige CSM krijgt ook een nieuw bestuur. De huidige bestuursvoorzitter en de financieel directeur, Gerard Hoetmer en Koos Kramer, leggen hun functie in mei neer. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries zakte 1,1 procent ondanks bekendmaking van een recordomzet in 2013 en een hoger dividend.

GrontmijBij de kleinere bedrijven ging Grontmij bijna 12 procent onderuit. Het advies- en ingenieursbureau liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten voor 40 miljoen euro aandelen uit te geven en nog dieper in de kosten te snijden.

De euro was 1,3739 dollar waard, tegen 1,3750 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 102 dollar per vat. Brentolie steeg 0,1 procent tot 109,59 dollar per vat.