Nieuws Actueel

'AEX zet stijging voort'

Van onze redactie 15 juli 2015

Image 5082876

,,De AEX-index lijkt zo'n 2 punten hoger te gaan beginnen. De markt gaat ervan uit dat het Griekse parlement de voorwaarden voor de verdere steun van de eurolanden zal goedkeuren", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. Volgens de marktkenner zal de handel ook worden bepaald door de kwartaalcijfers, een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen en het zogenoemde Beige Book van de Amerikaanse centrale bank.

Chipmachinefabrikant ASML zag de winst afgelopen kwartaal afnemen, bij een nagenoeg stabiele omzet. De resultaten zijn volgens topman Peter Wennink iets boven de prognoses die het bedrijf zelf had afgegeven voor het tweede kwartaal. Voor het lopende kwartaal rekent het Veldhovense technologiebedrijf op een afname van de opbrengsten.

Griekenland

Beleggers houden hun blik ook gericht op Griekenland. Het Griekse parlement stemt woensdagavond om 23.00 uur (Nederlandse tijd) over een reeks pijnlijke maatregelen die maandag op een top van de eurozone zijn geëist door de schuldeisers. De wetswijzigingen gaan onder meer over een forse verhoging van bepaalde belastingen en het terugdringen van de kosten van pensioenen.

De beursgraadmeters in het Verre Oosten toonden woensdag een gemengd beeld. In Tokio noteerde de Nikkei kort voor sluiting van de markt 0,4 procent hoger. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan, die de rente onveranderd liet. In China stond de beurs opnieuw onder druk en daalde de Shanghai Composite Index 3,7 procent, ondanks een beter dan verwachte groei van de Chinese economie.

De Amerikaanse en Europese beurzen wonnen dinsdag verder terrein. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 18.053,58 punten. De bredere S&P 500 klom 0,5 procent tot 2108,95 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq dikte 0,7 procent aan tot 5104,89 punten.

Euro

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,8 procent op 493,84 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,8 procent bij en eindigde op 727,86 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,2 en 0,7 procent hoger de handel uit.

De euro stond woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0989 dollar, tegen 1,1015 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 53,27 dollar. De prijs van Brentolie steeg ook 0,4 procent, tot 58,73 dollar per vat.