Nieuws Actueel

AEX zoekt nieuwe stimulans

Rik Nizet 23 maart 2015

Aex beurs vloer economie 335

Nieuwe signalen van economisch herstel geven de toch al positieve aandelenmarkten deze week mogelijk een nieuwe impuls. In Amsterdam kan de AEX daarbij definitief de grens van 500 punten doorbreken. De hoofdgraadmeter van het Damrak doet dat na de jaarlijkse herweging vanaf maandag met drie nieuwe bedrijven in de gelederen.

De AEX noteerde vrijdag voor het eerst sinds januari 2008 weer hoger dan 500 punten. De index wist die stand net niet vast te houden en sloot op 499,12 punten. Beleggers profiteren, net als elders in Europa, van de extra stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank de afgelopen tijd heeft genomen. Daardoor zijn de koersen in de eerste maanden van dit jaar stevig opgelopen.

Hoogste stand sinds 2007De jacht naar de hoogste stand sinds 2007 wordt in een nieuwe samenstelling ingezet. Vanaf deze week horen verzekeraar NN (Nationale -Nederlanden), tankopslagbedrijf Vopak en industrieel toeleverancier Aalberts Industries tot de 25 hoofdfondsen. Zij nemen de plaats in van dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore en van vastgoedbedrijf Klépierre.

De agenda van beleggers is deze week relatief leeg, maar biedt wel een eerste blik op de economische ontwikkelingen in maart. Onderzoeksbureau Markit komt dinsdag met zijn ramingen voor de huidige groei in de Verenigde Staten, China, Duitsland, Frankrijk en de hele eurozone. Markit baseert zich op peilingen onder managers die grondstoffen inkopen en die daarmee een belangrijke indicatie kunnen geven van de groei.

OndernemersvertrouwenIn de VS worden daarnaast onder meer de recente stand van de inflatie en het consumentenvertrouwen gemeld. In Europa gaat de aandacht verder uit naar het vertrouwen onder Duitse consumenten en ondernemers. In Nederland komt het CBS donderdag met de tweede raming van de economische groei in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Op de achtergrond houdt de onzekerheid rond het Griekse schuldendrama aan. Donderdagnacht beloofde de Griekse regering opnieuw snel met concrete voorstellen voor economische hervormingen te komen. Die moeten de weg vrij maken voor nieuwe hulpleningen uit Europa, waarmee een bankroet van het land kan worden voorkomen.

Aan het Damrak wordt vrijdag frisdrankenbottelaar Refresco verwelkomd. Dat bedrijf hoopt met zijn beursgang 502 tot 594 miljoen euro op te halen.