Nieuws Actueel

Rabobank: 'We laten onze kerst hier niet door bederven'

De stemming is gelaten onder het personeel van het Eindhovense hoofdkantoor van de Rabobank. De boodschap dat er nog eens 9000 man uit moeten, boven op de eerdere 10.000, lijkt de medewerkers nauwelijks te raken. "We zien wel wat er gebeurt."

Hanneke van den Nieuwenhof 11 december 2015

Rabobankmassaontslagbanen1065

Die ogenschijnlijke onverschilligheid is het gevolg van de veelheid aan reorganisaties die de werknemers de afgelopen jaren te verstouwen hebben gekregen. Alleen in Eindhoven waren dat er al drie in 2 jaar. "We hebben de laatste paar jaar zo veel reorganisaties meegemaakt, we wachten wel af wat er op ons afkomt," wil een van de werknemers, die allemaal anoniem willen blijven, wel kwijt. "Onze afdeling telde 2 jaar terug nog 150 man, nu zijn er dat nog geen 90. Volgens ons kunnen er niet veel mensen meer uit, tenzij ze de hele afdeling opdoeken."

"We hebben al vaker in de gevarenzone gezeten." "We zagen het al lang aankomen. Iedereen weet dat banken het moeilijk hebben." "We weten nog niets, we weten niet wie eruit gaat en ook niet wanneer, dus het heeft geen zin om je daar druk over te maken." "We laten onze kerst hier niet door bederven."

Het is een greep uit de opmerkingen van andere Rabo-werknemers. Veel geven 'geen commentaar' of hebben 'geen tijd'. Anderen raakt het naar eigen zeggen niet omdat ze of op projectbasis bij de Rabo werken, met de VUT gaan of tegen hun pensioen aan zitten.

Een enkeling wil er wat dieper op ingaan. "We wisten dat er een reorganisatie aan zat te komen, want die was al gecommuniceerd. Maar dat die deze omvang zou hebben, had ik nooit verwacht."

De meesten vrezen niet voor hun eigen baan. Sommige afdelingen, zoals de administratieve ondersteuning van lokale filialen, zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid.

Ook verwacht niemand dat het hoofdkantoor in Eindhoven wordt opgeheven of samengevoegd met dat van Utrecht. "We hebben de nieuwbouw, die nog niet klaar is, hard nodig om iedereen die nu verspreid aan het werk is hier weer te kunnen huisvesten."

Wel is men benieuwd hoe de cao eruit zal zien tegen de tijd dat de ontslagen worden doorgevoerd. "Tot nu toe worden mensen goed begeleid door de werkgever en zijn er nette regelingen. Maar de huidige coa loopt nog maar een jaar. We hopen niet dat ze bewust wachten op een nieuwe cao die tot op het bot is uitgekleed. Dat zou ons tegenvallen."