Nieuws Actueel

Afgeschreven Bosstraat herrijst uit de as

Rosanne Langenberg 20 november 2015

Bosstraatbergenopzoomwinkel1065

De Bosstraat leeft weer. Terwijl burgemeester en wethouders nota bene enkele maanden geleden nog voorstelde om alle leegstaande panden maar een woonbestemming te geven, bloeit de aloude winkelstraat als vanzelf weer op.

Van die zogenoemde sterfhuisconstructie of doodbloedbeleid waarover de gemeente nog niet zo lang geleden over sprak, snapt Maarten Hamel, eigenaar van twee restaurants in de straat, maar bitter weinig. "Toen ik hier tweeënhalf jaar geleden begon als ondernemer stond er inderdaad nogal wat leeg, ja. Maar het laatste jaar zijn er zoveel nieuwe ondernemers bijgekomen. Wethouders zien toch ook dat er voor de Bosstraat vergunningen worden aangevraagd? Dat het opbloeit?", vraagt hij zonder het antwoord af te wachten. " Moet je zien hoe de straat er nu bij ligt: bijna alle panden zijn gevuld, overal hangen Bergse vlaggen aan de gevels, er is sfeerverlichting... Allemaal door de ondernemers zelf gerealiseerd. Je kunt dat al lang niet meer doods noemen."

Breinaalden en elektonicaJong en oud en van breinaalden tot elektronica: in de Bosstraat is er voor elk wat wils. De klant komt bewust, met een grote diversiteit aan speciaalzaken als belangrijkste reden, zo bevestigen de winkeliers stuk voor stuk.

"Ik geloof er sterk in dat dat ook de toekomst is", zegt Femke van Raam van de wijn- en delicatessenzaak Tapavino. "Ik denk dat een speciaalzaak een betere toekomst heeft dan weer een filiaal van een grote winkelketen. De mensen komen hier voor een stukje advies en persoonlijk contact." Veel ondernemers klagen over de verschuiving van het koopgedrag naar het internet, maar klagen heeft geen zin, vindt Van Raam. "Je moet doen waar je goed in bent en elkaar helpen waar mogelijk. Daar blinkt de Bosstraat zeker in uit."

KruisbestuivingDie samenwerking tussen de ondernemers in de Bosstraat leidt tot verrassende kruisbestuivingen, zegt ze. "Sinds kort organiseren Jean-Pierre Stander van de elektronicazaak Pracht en ik een proeverij in combinatie met een workshop over elektronica. Wijn met een stekker, zo noemen we het. Zo doen we samen waar we goed in zijn en bieden we de consument gelijk een stukje gemak."

Het voorbeeld is er slechts één van de initiatieven van de ondernemers in de Bosstraat om samen op te trekken. "Ondernemen in Bergen op Zoom vergt een lange adem, maar wie volhoudt komt er wel. Als je het maar samen doet."

Rijen in de winkelEen begrip in de Bosstraat is Lia van Poppelen, van de gelijknamige winkel. Samen met echtgenoot Wim biedt ze alles op het gebied van modefournituren, naaimachines en hobbymaterialen. "We hebben in de 35 jaar dat we hier zitten al heel wat winkels zien komen en gaan. Ook wij kennen mindere tijden, maar nu staan er weer rijen in de winkel. Als winkelier kun je het tegenwoordig niet meer alleen doen. Daarom zien wij elkaar in de Bosstraat niet als concurrent maar vooral als collega. Je moet je niet afsluiten voor de buren."

Door die saamhorigheid doet de Bosstraat weer denken aan vroeger, meent Van Raam. "Laatst stond ineens de bovenbuurvrouw in onze winkel met een bord eten voor mijn man en mij. Ze zag dat we het druk hadden. Dat persoonlijke contact tussen ondernemers, maar zeker ook met bewoners, maakt dat enthousiasme de boventoon voert. Soms krijg ik weleens de vraag of 'dat winkeltje van ons' wel loopt. Nou, daar hoeven mensen zich echt niet druk om te maken. Het gaat hartstikke goed."