Nieuws Actueel

Afkeuring en begrip in Kamer over naheffing

Van onze redactie 20 oktober 2015

Image 5357193

PVV-leider Geert Wilders twittert vanuit Australië dat er honderden miljoenen naar de Brusselse politieke maffia en asielzoekers gaan en dat tegelijk de pensioenen voor de Nederlanders gekort worden.

SP-Kamerlid Arnold Merkies reageert met begrip. ,,Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder. Ik heb met die methodiek geen problemen. Zolang de naheffing er maar niet is omdat wij ons strakker aan regels houden dan andere EU-landen.''

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt de naheffing het gevolg van een systeem dat niet uit valt te leggen aan de burger. ,,Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.'' Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een 'begrotingstop' organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.