Nieuws Actueel

Afperser De Mol hoeft niet meer de cel in

Caroline Spilt 2 juli 2015

Afperser john de mol compositietekening opsporing verzocht groot

De afperser van de familie De Mol, Dirk M., hoeft niet meer de cel in. De rechtbank in Utrecht heeft hem donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 441 dagen cel, waarvan driehonderd voorwaardelijk. Zijn onvoorwaardelijke celstraf heeft hij al in voorarrest uitgezeten. M. was niet bij de uitspraak aanwezig.

Volgens de rechters is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar en niet geschikt om een gevangenisstraf te ondergaan door de dementie waaraan hij lijdt. "M. had nauwelijks het besef wat hij deed'', concludeert de rechtbank.

Ernstige zakenToch is hij wel degelijk schuldig aan ernstige zaken zoals de afpersing van John de Mol en het meermalen met de dood bedreigen van Linda de Mol. "Hij deed dat dertien maanden lang'', benadrukte de rechtbank. "Hij hield voortdurende druk op John en Linda de Mol. Linda de Mol heeft extra kosten (50.000 euro, red.) gemaakt voor de beveiliging, onder meer van haar kinderen.''

TerugbetalenM. moet die kosten terugbetalen. "Daar heeft mijn cliënt geen problemen mee'', reageert zijn advocaat.

Obsessief gedragDe geraadpleegde deskundigen hebben ook geconcludeerd dat M. slechts beperkt toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan een vorm van dementie waardoor zijn empathisch vermogen ernstig is aangetast en die tot obsessief en dwangmatig gedrag leidt.

OpsluitingDe ziekte van M. was een belangrijke reden om zijn voorarrest eerder al op te heffen en nu ook om hem niet naar de gevangenis te sturen. Opsluiting zou volgens de experts zijn gezondheidssituatie onomkeerbaar verder doen verslechteren.