Nieuws Actueel

Afpersingszaak John de Mol: Nette afperser gezocht

Rik Nizet 30 september 2014

Tipgevers in de afpersingszaak rond John en Linda de Mol geven aan de man op een dinsdagavond getoonde compositietekening van de mogelijke dader of betrokkene te herkennen. Ook zijn er namen genoemd van de circa 70-jarige man.Lees ook:'Het zijn brieven met een sarcastische toon'John de Mol afgeperstMiljardair De Mol vaker doelwit

Dat zegt de politie naar aanleiding van tientallen tips die binnenstroomden na de uitzending van het programma Opsporing Verzocht. Daarin werd aandacht besteed aan de afpersing en bedreiging van de familie De Mol.

DreigbrievenNa de uitzending meldden zich mensen die denken dat ze iets hebben gezien in Blaricum, Huizen of Zeist, waar dreigbrieven zijn gevonden. Die lagen in 3 gevallen onder een baksteen, maar kwamen ook per post aan op de privéadressen van John en Linda de Mol. De tv-persoonlijkheden wonen in Blaricum en Huizen.

In de brieven staat dat John de Mol een fors geldbedrag moet betalen, anders zou de kinderen van zijn zus Linda iets worden aangedaan.

Zware periodeDe afpersingen en bedreigingen duren al bijna een jaar. Sinds deze maand zijn ze in intensiteit toegenomen, aldus politiewoordvoerder Bernhard Jens in Opsporing Verzocht. Volgens Jens wil de bekende familie zelf niks over de affaire zeggen, omdat "ze door best een zware periode zijn gegaan''.

Bakkerij WassenaarOp 18 september bezorgde bakkerij Wassenaar uit Blaricum een doos vol gebak bij John de Mol. Op die doos was een dreigbrief geplakt. Rond dezelfde datum doken nog 3 brieven onder bakstenen op. Dat gebeurde in Huizen, op de hoek van de Sparrenlaan en de Nieuwe Blaricummerweg, bij Slot Zeist in de Zinzendorflaan en bij de begraafplaats aan de Woudenbergseweg in Zeist.

Gebak besteldHet gebak is volgens de politie op 15 september besteld door een man van ongeveer 70 jaar met een bril en een net uiterlijk. De man benadrukte verschillende keren dat de taartjes op 18 september bij John de Mol moesten worden bezorgd. Hij betaalde contant. De politie liet een compositietekening van deze man op televisie zien. Op de brief die op de gebakdoos zat, is DNA aangetroffen. Er is echter geen match gevonden in de landelijke DNA-databank van de politie.

Eerdere brieven zijn met de post bezorgd op de huisadressen van John en Linda de Mol. De familie moest via advertenties in kranten reageren. Dat is volgens de politie ook gebeurd. De familie heeft na de eerste bedreiging direct de politie ingeschakeld.